söndag 28 mars 2010

I Liverpool finns denna enormt stora lagerbyggnad. Det största tegelbygget i världen? Tobacco Warehouse Building. När vi, Gert och jag var där, ruvade byggnaden hotfullt stumt i ett grått Liverpool. Vi vandrade kring i resterna av en engelsk storhetstid. Kol krasade under skosulorna, det luktade mögel och rost. En lätt hävning fick vattnet i bassängerna att andas tungt.  Drottning Victoria och Charles Dickens. På kvällen tittade vi in på Tates Gallery, The Cavern, The Cathedral. En annan sida av Liverpool. När jag skulle lämna hotellrummet, med utsikt över River Mercey, fastnade jag i en alldeles för full hiss. Blev stående i kanske en kvart innan hjälp kom. En ickeangenäm upplevelse.

1 kommentar:

Monica sa...

Liverpool har stämning, gillade den staden mycket, vi var där dottern och jag som bor i England, sommaren 2008. Muséer, musiken, det "nya" Liverpool och det gamla, sjömän som visade vägen, härliga människor i Skandinaviska kyrkan som tyvärr stängdes av Svenska Kyrkan strax efter. Mötte svenske prästen den äldre med familj, de hade alla rest dit för att fira de sista gudstjänsterna och deras son som också är präst och predikade växte upp med Beatlesgrabbarna även om han var något yngre, föddes där på 50-talet, vilka minnen de hade den familjen, med album m m som vi tittade i. De var med om både storhetstid och sedan när Liverpools invånare minskade drastiskt i o m arbetslöshet. 2008 var Liverpool
EU:s största byggprojekt, och det blev klart innan ekonomiska krisen. Fick en speciell känsla för staden. Och min mamma dog när jag var där så jag glömmer det aldrig, men vi hade en stund i kyrkan och kunde tända ljus och firade gudstjänst sedan.